Midsommarhelgen vi aldrig glömmer.

Starten på dag 5. Det är midsommar afton, dagen till ära sommarsolstånd och utetemperaturen visar + 2 !
Vi går brant upp genom skogen samtidigt som snöflingor börjar dala i soldiset. Då vi kommit upp över trädgränsen är allt vitt. Vackert? Ja! Trevligt? Nää! Där uppe är det nog ändå lätt vandrat i snöpisket. Där ser vi två tranor som envist försöker hålla värmen. Jag ropar”klonkleeero!” Vilket idag betyder “glad midsommar!” på Essetraniska. Fjäll labben följer oss sporadiskt hela dagen. Dom är skickliga seglare med sina störtdykningar. Vi går först i snålblåsten mot Svaletjakke stugan där det är dags för ngt värmande. Mina fingrar är nu stelfrusna men med plastpåsar över handskarna känns det mycket bättre. Jag undrar varför jag dras till vintern? Jag som alltid varit så frusen. Nu tar vi sikte på Fältjägarstugan. Och där har stugvärdarna Birgit och Bengt just öppnat. De var ett trevligt par…så varmt välkomnande! De önskade oss en Glad midsommar! Med glimten i ögat!
Dagens mål är i detta väder är helt klart Helags fjällstation med mat, bastu…och kanske rum! Vi anländer frusna, våta och hungriga och är glada att genast få gå till det svenska smörgåsbordet. Jag känner mig lite dåsig men med mat och värme botas det mesta. Det blir en trevlig kväll med mat, lite gitarr, bastu och en öl. Innan vi ska gå till sängs ringer telefonen och vi får stämma in i Heeeelan gååår! en hälsning hemifrån. Blev nog allt lite våt i ögat. Innan vi somnar i den varma sängen (jo det blev rum) ligger vi och hör stormens brus. Det blev minsann en annorlunda midsommar i år. Och vi undrar…är det Gröna eller Vita bandet vi går?
Dag 6. Stormen tjuter fortfarande men efter frukosten kollar vi med en av guiderna här på Helags om vandrarvädret mot Gåsen och Jo, inga problem! Vi kör på och till en början känns det helt okey men ju högre upp desto mera snöpisk blir det. Det är bara att gå med böjt huvud och ta en liten backe i taget. Efter sex timmar ser vi taken på Gåsenstugorna och det känns så skönt. Ute är allt vitt. (Vänta er inga foton ty till sånt fanns inga möjligheter.) Stugvärden Håkan hade sett oss komma och välkomnade oss med varm saft. Vi vill ha rum, tack!
Skor och kläder är på tork och vi är åter torra, varma och mätta. Det är det mest basala för tvåparskor just idag! Resten av eftermiddagen och kvällen har vi suttit inne, läst, hört stormens tjut och umgåtts med några andra “väderbitna”. Samt Håkan och Ingrid som sköter om oss på detta snöiga sommarställe! Dessa dagars tankar? Kanske mest på vindtjut, snö…och lite, bara lite… Hur tänkte vi nu!
Jo, när jag motionerar brukar jag alltid ha en låt i huvudet att andas ( flåsa) till och dessa dagar har jag “sjungit” Midsommarpsalm ur Katrina…tack Åland och Nykarleby Damkör!
Imorgon ska jag bestämt byta låt.
Nina


Posted in Okategoriserade by with 9 comments.

Pingbacks & Trackbacks

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.