Norge

Dag 56 till 60
När vi kom till Norge så kom vi också till hösten. De soliga sommardagarna var plötsligt utbytta mot moln och skymmande kvällar. Till och med själva naturen stramade till sig. Stigarna blev genast lite brantare. Bergsväggarna reste sig högre och dalarna gick djupare ner. En storslagen och karg natur. Och mycket vacker. Vi går nu från hytte till hytte. Det norska hytte-systemet är ett helt annat koncept än de svenska. Här får man hyra en nyckel som passar till alla hytter. Det finns ingen stugvärd som i de svenska. Man kommer till en välskött prydlig stuga som är fullt utrustad med kök, sovrum och soffgrupper. Man låser upp och tar ett rum. Man skriver in sig i ett besöksprotokoll. Kokar, diskar, sover och städar efter sig. Och betalar. Det är upp till en själv att se till att man betalar. “Vi litar på dig. Och hoppas på att du är värdig tilliten” står det längst ner på protokollet. Vilken fantastiskt tilltro till människor. Och det verkar fungera bra! Mellan dessa hytter vandrar vi. Korta etapper som ibland slutar redan mitt på dagen. Men det är så vi har planerat och så får det bli. Resten av dagarna vilar vi och läser tidningar som folk lämnat kvar. Vi går från Altevass, Gaskas, Vuoma, Dividal, Daerta till Rosta. Vädret är som sagt höstligt med moln och skurar. Det börjar kännas som om vår fjällsommar håller på att ta slut. Och så är det ju.
I skrivande stund är det fredag morgon dag 61. Lördag den 16 augusti, dag 62, planerar vi att lägga händerna på den gula klumpen vid treriksröset. Någon timme senare skall vi vara i Kilpisjärvi och börja planera resan hem. Det känns nästan overkligt. Men helt rätt.

Frits

IMG_0792.JPG


Posted in Okategoriserade by with 10 comments.

Pingbacks & Trackbacks

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.