Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /customers/1/8/2/tvaparskor.com/httpd.www/wp-includes/rewrite.php on line 500 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/8/2/tvaparskor.com/httpd.www/wp-includes/rewrite.php:500) in /customers/1/8/2/tvaparskor.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/8/2/tvaparskor.com/httpd.www/wp-includes/rewrite.php:500) in /customers/1/8/2/tvaparskor.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Ja vi elsker… – Två Par Skor

Ja vi elsker…

Så dök en gul ”stenklump” upp på vår fjällstig, ingraverad med kunglig krona, nr.272. Vi stannade och med en annan klump i halsen sjöng vi ”Ja vi elsker dette landet som det stiger frem”. Vi stod där uppe på kullen en god stund i kvällssolen och bara njöt av att vara just där.
Denna kväll ska vi sova i DNT hytte (Den Norske Turistföreningen). Vi har i Abisko hyrt nyckel till dessa stugor. Längs Nordkalottenleden som vi nu ska vandra på norsk mark har vi tillgång till obemannade hytter. Lappjordhytta ligger uppe i fjällsluttningen och väntar på oss. Där huserar redan att Italienskt par men här finns mera plats. Vi äter lite kvällsmat och sen blir det ganska snart sovdags. Har märkt att första vandringsdagen efter vilodag känner man sig rätt sliten och då är det gott att sova. Dag 54 är till ända.

Dag 55. Den bästa dagen.

Idag är vi redan uppe bland fjällen då vi startar. Dimman vilar på fjälltopparna och den smyger upp ur skrevorna där den legat under natten. Man kan i arla morgonstund bara ana höjden på topparna. Det kommer att bli en fin dag. Solen värmer marken och dimman flyr bort. Vi njuter. Både han och jag utbrister gång på gång att ”jäär ir e grannt”! Landskapet är på något sätt mera grönt, klumpigt, ödsligt och kargt. Där går vi hela dagen och beundrar det vi ser. Jokkar som rinner mellan stenarna, blommor som livskraftigt håller sig färggranna i den magra jorden och bergens formationer som man med fantasins hjälp kan forma till vad man vill. Renar dyker upp ibland bredvid oss. Ett par gånger får vi ta av oss skorna och vada över jokkarna. Numera är det bara skönt att svalka fötterna i det kalla vattnet. Det känns ungefär som då vi där hemma under vinterhalvåret hämtar morgontidningen barfota.
Ingen annan tycks vandra här så idag får vi ha fjällvärlden för oss själva. Det är nu inte det att vi är folkskygga eller att inte här finns plats men just nu känns det bara bra …denna dag är den bästa!
Vi börjar gå ner mot dalen där vi skymtar byn Innset. Det blir grusväg fram till nästa hytta. Altevasshytta är en ljus och rymlig hytta. Vi bor in oss i ett två personers rum, går ner i älven och tvättar oss och när vi kommer tillbaka har det kommit mera folk i stugan. Vi får en koselig kväll med mycket prat om fjäll, fiske, finskt och norskt och mycket skratt! Det ena paret hade fiskat idag och vi blir bjudna god stekefisk og nypoteter och lite vin på det. Ett super bra avslut på en super bra dag!

IMG_0807.JPG

IMG_0803.JPG

7 svar på ”Ja vi elsker…”

 1. Nå hej
  Kan meddela att jag kollat lederna kring Pältsa Trerikröset och Kuoltaluokta. Det är ikej så ni kan känna er trygga. Stugvärdsparet i Pältsa är då inte snorkiga så ni kan vara lugna. Vi kanske ses i Kuoltaluokta. Ska gå från Kummavuopio till Kuoltaluokta tisdag ellwr onsdag

  Ha det

 2. Hei!
  Takk for hyggelig kveld på Altevasshytta. Var interessant å høre om Deres lange tur.
  Vi er meget imponert. Ha fin tur fram til Treriksrøysa.

  Dagfinn/Aira

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.